Gezondheidseffect van koud water

   

In onze maatschappij met warme kleding en huizen leven we voortdurend in een comfortzone. Ons immuunsysteem verkeerd daardoor in slaaptoestand. Koud water is de sleutel om ons lichaam weer wakker te schudden. In het koude water gaat de interne temperatuur voor een kort moment naar koortshoogte waardoor mogelijke ziektekiemen verbranden. Vitale organen ontvangen veel meer bloed als normaal. Bovendien is elke keer dat je in het koude water stapt een overwinning op jezelf. De resultaten op je gezondheid zijn direct merkbaar.

 

Voorwaarden voor winterzwemmen

Zeer belangrijke voorwaarde voordat je het koude water in gaat, is dat je hele lichaam warm moet zijn. Een goed criterium voor een warm lichaam is dat zowel handen als voeten warm zijn. Hardlopen is bijvoorbeeld een uitstekende voorbereiding voor het winterzwemmen. Sebastian Kneipp schreef in Meine Wasserkur: 'Die gute disposition für die kalten vollbäder erfordert wesentlich, daϐ der ganze korper volkommen warm sei'. Verder zijn er een aantal contra-indicaties waarbij je niet mag winterzwemmen. We wijzen iedere beginner in onze lessen en workshops daarop.

 

 

 

                    

In de trainingen Winterzwemmen bij Studio Dynamica wordt uitgebreid ingegaan op de werking van koud water op het lichaam, en de manier waarop we gezond kunnen gaan winterzwemmen
zonder het gevaar te lopen van onderkoeling.


 Winterzwemmen in Deventer bij 1 Vandaag - 28 januari 2015