Ewout

Ewout en Loes Staartjes hebben gedurende 15 jaar yogastudio Yoga Dynamica in Deventer gerund. Een belangrijk onderdeel van de studio was winterzwemmen met als jaarlijks hoogtepunt een retreat yoga & ijszwemmen in Rusland. Sinds 2019 heeft Ewout zich volledig toegelegd op winterzwemmen.
Ewout (‘Ewan’ in Rusland) komt al 25 jaar jaarlijks in Rusland, Oekraïne en Siberië en spreekt goed Russisch. Hij kwam in de winter van 2003 tijdens een intensieve yogaretreat in Siberië voor het eerst in aanraking met koude training Russische methode. Na het bezoeken van vele Walrusclubs heeft hij uiteindelijk in 2013 in Omsk zijn certificaat instructeur ‘harding met kou en winterzwemmen’ behaald en heeft hij de Russische methode in Nederland geïntroduceerd. In 2021 is Ewout in Moskou gediplomeerd ‘Dampmeester‘ geworden, d.w.z. de traditionele Russische banja behandeling met eiken- of berkentakken, de z.g. ‘weniki’.
Het is een missie van Ewout geworden om deze oude kennis uit Rusland en Siberië (‘Russische methode’) in Nederland door te geven, waarbij alle focus ligt op een gezonde dosis kou. In de lijn van deze traditie is Ewout initiator van Walrusclubs in Nederland en heeft hij de instructeurs opgeleid. Hij geeft met regelmaat workshops en cursussen winterzwemmen, o.a. bij Thermen Bussloo. Sinds 2016 organiseert hij jaarlijks reizen ijszwemmen in Rusland.

Ewout over de Russische methode

Maurice

Maurice Reusen is sinds 2013 instructeur winterzwemmen bij Walrusclub Deventer en verzorgt de zondagtraining run-swim-run.
Tijdens zijn studie in Arnhem deed Maurice mee aan verschillende survivalruns. Later waren er de dompelbaden in gletschermeertjes tijdens het jaarlijkse bergbeklimmen in de Zwitserse Alpen. Maurice was actief lid van de landelijke scoutingvereniging Explostam. Hij volgde een reanimatiecursus met aantekening voor onderkoeling en heeft tweemaal deelgenomen aan een retreat yoga & ijszwemmen in Rusland. Daar heeft Maurice tevens deelgenomen aan diverse wedstrijden ijszwemmen, o.a. de Big Neva Cup in st.Petersburg.

Maurice in zijn element

Olger

Na een aantal jaren koud douchen is Olger twee jaar geleden begonnen met winterzwemmen, en is zo obsessief overtuigd van de helende werking dat hij het komende seizoen zijn enthousiasme graag wil delen met mede-zwemmers. In zijn trainingen legt Olger graag de focus op hardlopen in combinatie met yoga en ademhalingsoefeningen. Omdat hij zich in zijn werkende leven met muziek bezighoud zal ritme fungeren als een basiselement gedurende zijn trainingen. Onder het motto ‘scaffold your comfortzone’ wil hij graag nieuwe zwemmers de drempel over helpen en ondersteunen richting het verbeteren van ons natuurlijk immuunsysteem.

 

 

Carien

Als kind was stilzitten een ware beproeving. Buitenspelen, voetbal, basketbal en honkbal vormden tezamen een mooie manier om de tomeloze energie te kanaliseren. Later werd dit sloeproeien. Na bijna 15 jaar is daar hardlopen, krachttraining en winterzwemmen voor in de plaats gekomen. Naast sporten verdiept Carien zich in het menselijk bewegingsapparaat. In het verleden heeft ze o.a. een opleiding tot masseur gevolgd, nu ligt de focus op biomechanica, natural movement. In de natuur is ze vaak te vinden om deze te aanschouwen en van te leren. Dit is terug te zien in de levensfilosofie wat zich uit door dichter te leven in de natuur en op het ritme de seizoenen, verwilderen(!) is dan ook buiten spelen voor volwassenen. Winterzwemmen past daar perfect bij. Al moest daar wel eerst wat weerstand voor overwonnen worden. Zwemmen in koud water, van het idee alleen al krijg je toch de rillingen, koukleum als ze was. Dit is nu wel anders. Juist daarom verteld ze met enthousiasme over winterzwemmen en waarom het een goed voor je is op zowel persoonlijke titel als ook op de socials van de Walrusclub Deventer. Het zelf geven van trainingen kon dan ook niet uitblijven. Het is een mooie uitdaging om zo het plezier in winterzwemmen te kunnen delen en een stukje kennis en liefde voor de natuur over te dragen.
De trainingen van Carien bestaan uit stukjes hardlopen aangevuld met een variatie aan oefeningen om warm te worden. Deze kunnen op eigen niveau en intensiteit ingevuld worden.

 

266px-Instagram_logo_2016.svg
fb_icon_325x325

Loes

Loes Staartjes is gekwalificeerd Ashtanga vinyasa docent en heeft samen met Ewout een yogaopleiding in Oekraïne gevolgd en cursussen Tibetaanse yoga in Italie. Graag geeft ze haar kennis en ervaring door en hoopt ze anderen te inspireren en uit te dagen. Dat begon in haar vroege jeugd als turnster, later als turntrainster van pupillen om uiteindelijk een fulltime yogastudio in Deventer te runnen. Na 15 jaar yogales te hebben gegeven werkt ze nu bij Tibetaans-Boeddhistisch instituut Maitreya te Loenen. In het winterseizoen geeft ze samen met haar partner Ewout sinds 2016 jaarlijks een unieke retreat yoga & ijszwemmen in noord Rusland.

Loes in actie met yoga

Rick

Rick Tuinman is instructeur bij Walrusclub Zutphen, sportleraar in het onderwijs en tevens wielrencoach bij WSV de Zwaluwen. Als wielrencoach begeleid hij junioren voor de Special Olympics: “Ik ben bewegingsonderwijzer van beroep. In het regulier en het speciaal onderwijs. Na jaren plannen te hebben moeten schrijven voor de onderwijsinspectie waar niemand ooit meer naar kijkt, heb ik besloten om dat te gaan doorgeven waar ik super gelukkig van wordt en heb ik mijn bedrijf LifeSimply gestart. Mensen gelukkiger maken met mijn passies! Walrusclub Zutphen past perfect bij deze missie. LifeSimply is een samenvoeging van 2 zinnen; Life Simply is! Vertaald; het leven is wat het is. En Live Life Simply, oftewel leef je leven simpel, zonder opsmuk en te veel nutteloze onzin. Doe waar je blij van wordt en waar je sterk van wordt. Wordt gelukkig! Winterzwemmen, Open-Waterzwemmen, Trailrunnen, Barefoot-running en MTB-en. Één met de Natuur en met je eigen Natuur”.