1-daagse 6-daagse

1-daagse Basiscursus Winterzwemmen

Za 10 dec ’22, Thermen Bussloo

In deze cursus leer je de juiste dosis kou in te zetten voor je gezondheid

Sinds een paar jaar staat winterzwemmen terecht in de belangstelling. We zijn er inmiddels achter dat het supergezond kan zijn. Kennis over de impact van kou is essentieel omdat er een dunne scheidslijn loopt tussen een gezonde dosis kou en een ongezonde overdosis. In Rusland en Siberië is een eeuwenoude traditie met koudetraining. Het fundament voor onze cursus bestaat uit deze oude gezondheidstraditie. Je leert in theorie en praktijk om verantwoord te gaan winterzwemmen met je gezondheid als belangrijkste doel.


Onderwerpen:
* kenmerken van koudetraining Russische traditie
* contra-indicates en veiligheidsregels
* kou als medicijn versus overdosis, de kunst van doseren
* het belang van een warming-up
* ondersteunende technieken vanuit de klassieke yoga (pranayama)
* de praktijk: een fysieke warming-up gevolgd door kort winterzwemmen


Prijs inclusief sauna entree:
€ 225
incl thee, koffie,
lunch, bewijs van deelname, boekje koudetraining Siberische-/Russische traditie

 

Lokatie: Thermen Bussloo, Bloemenksweg 38, 7383 RN Voorst
s.v.p. meenemen: binnensportkleding + badjas + zwemkleding

Inschrijven gaat via de site van Thermen Bussloo


Docent / trainer:
Ewout Staartjes

 

6-daagse instructeurs cursus

Deze winter ga ik in winterslaap om mijn boek koudetraining Russische traditie te schrijven. Daarom heb ik besloten alle reizen ijszwemmen plus de instructeurscursus dit seizoen te cancelen. Volgend seizoen ligt mijn boek in de winkel en start er een nieuw spetterend seizoen! Ewout Staartjes

Instructeurscursus winterzwemmen & koudetraining

(data 2023 nog onbekend)

Een inspirerende certificatie-cursus in alle rust en ruimte in Friesland. Een mooie afwisseling van theorie en praktijk. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die de kracht van winterzwemmen in openwater en koudetraining in het algemeen wil doorgronden en coachen.

Met deze cursus krijg je de kennis, skills en het bewustzijn om op een gezonde manier om te gaan met koudetraining. Vanwege de grote impact van ijswater op ons lijf kunnen de gezondheidseffecten bij een juiste dosis groot zijn. Tegelijkertijd is er een risico van overbelasting en kan de kou tegen je gaan werken. Om daar verantwoord mee om te gaan zetten we drie oude klassiekers in waarin grote wijsheid is opgebouwd. Ten eerste vormt de eeuwenoude koudetraining uit Siberië en Rusland het fundament van onze cursus. Essentieel daarbij is dat kou in balans moet zijn met warmte in ons lijf. Ten tweede is begrip van de constituties en de vijf elementen uit de Tibetaanse geneeskunde (vergelijkbaar met Ayurveda) onmisbaar. Ten derde zetten we reinigende yogatechnieken (kriya’s, o.a. nauli kriya) in die onze gezondheid enorm ondersteunen. Klassieke ademtechnieken (pranayama) zijn daar een onderdeel van. Verreweg de belangrijkste voorbereiding voor de kou is een fysieke warming-up. We maken dankbaar gebruik van oefeningen waar je razendsnel warm van wordt zoals squats, pushups, jumping-jacks en voor liefhebbers zeker ook hardlopen.

Bij aanvang van de cursus ontvang je een uitgebreide manual die het theoretische fundament vormt voor de praktijk. Het eind van de cursus bevat een examen moment. Er is bewust gekozen voor een afgelegen plek met overnachtingen zodat in retreat een optimale focus en groepsenergie kan ontstaan.

6-daagse instructeurscursus in FRIESLAND:  € 1395 excl. btw
incl. 5 overnachtingen, verdeeld over twee weekenden. All-inclusive met zeer goed vegetarisch eten en een sauna.
Data: dit winterseizoen wordt de cursus helaas niet aangeboden omdat onze docent in retreat is gegaan om zijn boek over koudetraining te kunnen voltooien. Vanaf het voorjaar 2023 worden nieuwe data bekend gemaakt.
Aantal deelnemers: minimaal 7 / maximaal 10.
N.B. er zijn kleine slaapzalen, dus geen individuele kamers
Lokatie:  Het Zonnehuis, Exmorra – Friesland
Aanmelden:  [email protected] t.a.v. Ewout Staartjes tel 06 51280464

Cursus programma

* Veiligheid, gezondheid, contra-indicaties
* De vijf methoden van koudetraining uit de Russische-/Siberische traditie
* Belang warming-up met specifieke oefeningen, zowel binnen als buiten (ook hardlopen)
* Kou als medicijn versus overdosis
* Het geheim van de juiste dosis
* De praktijk en begeleiding van beginners
* Reinigende yogatechnieken (kriya’s)
* Pranayama (adem) en basisbeginselen Tibetaanse Tummo
* Tibetaanse wijsheid over constitutie (lichaamstype) en de vijf elementen
* Herstellen en genieten in de sauna

Trainers
Ewout Staartjes, opgeleid in Siberië, initiator Walrusclubs in Nederland, docent koudetraining Russische traditie, yogadocent en kettlebelltrainer.
Rick Tuinman, zwemleraar, instructeur chirunning en winterzwemmen bij Walrusclub Zutphen.


Toelatingseis

* Je hebt minimaal 1 seizoen ervaring met koudetraining.
* Je beschikt over een goede basisconditie en je hebt veel ervaring met beweging en sport. Omdat een fysieke warming-up essentieel is vinden we het belangrijk dat de instructeur niet alleen kwa kennis maar ook fysiek deelnemers goed kan begeleiden en daarin een voorbeeld kan zijn.

Certificaat
Na goed gevolg van het examen ontvang je een certificaat. Wanneer je ook een recent reanimatie certificaat kunt laten zien vermelden we je als instructeur winterzwemmen en koudetrainer op deze website.

inschrijven