Koudetraining Winterzwemmen

over ons in de media

Krant / tijdschrift

Yoga International, dec 2021

ANWB Kampioen  jan 2021

Landleven, dec 2019

Bever 360˙Magazine, nov 2017

De Stentor Deventer, 28 jan 2017

Trouw weekend bijlage, 11 feb 2017

Trouw weekend bijlage, 22 feb 2014

TV / Radio

NPO Start, Noord-Zuid-Oost-West, 13 maart 2023

Omroep Westland WOS, 14 dec 2022

Spijkers met Koppen, 22 jan 2022

Omroep Gelderland, 30 dec 2021

Omroep Max, 8 feb 2021

NPO2 Nieuwsuur, 7 feb 2021

Radio 3FM, 25 jan 2021

Assistentie & tolkwerk in Rusland voor het
programma Medicijnmannen van KRO-NCRV, feb 2017

Van A naar B met Katja Schuurman in st.Petersburg, 2 dec 2016

Een Vandaag, 28 jan 2015

Gelderse Koppen met Harm Edens, 22 feb 2014

zoektocht genezing missie

Missie gezondheid

Samen met mijn vrouw Loes heb ik gedurende 15 jaar yogastudio Yoga Dynamica in Deventer mogen runnen. Een belangrijk onderdeel van de studio was winterzwemmen met als jaarlijks hoogtepunt een retreat yoga & ijszwemmen in Rusland. Sinds 2019 heb ik me volledig toegelegd op winterzwemmen en werkt Loes in Boeddhistisch Tibetaans centrum Maitreya.

Sinds 1993 kom ik jaarlijks in Rusland, Oekraïne of Siberië en spreek inmiddels goed Russisch. In de winter van 2003 kwam ik tijdens een intensieve yogaretreat in Novosibirsk voor het eerst in aanraking met hun traditie van koudetraining. Na het bezoeken van vele walrusclubs door heel Rusland heb ik in 2013 in Omsk mijn certificaat instructeur ‘harding met kou en winterzwemmen’ behaald. In 2021 heb ik mijn inzichten verder verdiept door in Moskou gediplomeerd ‘Dampmeester‘ te worden, d.w.z. de traditionele Russische sauna (banja) behandeling met eiken- en berkentakken.

Het is mijn missie geworden om deze oude kennis uit Siberië, Rusland en Oekraïne in Nederland door te geven, waarbij alle focus ligt op een gezonde dosis kou. In de lijn van deze traditie heb ik de Walrusclubs opgericht met inmiddels 7 vestigingen in Nederland inclusief het opleiden van instructeurs Russische traditie. Daarnaast geef ik met regelmaat workshops winterzwemmen, o.a. bij Thermen Bussloo.
Momenteel werk ik als tolk Russisch bij de noodopvang Oekraïners in de gemeente Lochem en schrijf ik een boek over koudetraining.

Ewout Staartjes

266px-Instagram_logo_2016.svg
fb_icon_325x325
Linkedln

Ewout Staartjes over hoe hij begon met winterzwemmen
Mijn eerste ervaring met ijswater was in Siberië bij -30˙C. Als deelnemer van een winterse yogaretreat in Novosibirsk in 2003 werd ik s’nachts bij volle maan ingewijd in de Siberische traditie van koudetraining met twee emmers ijswater. Een spectaculair gevoel, mijn lichaam werd warm na afloop!

Roeping
Als jong kind was ik vaak ziek en had ik geluk met een huisarts van de oude stempel die mij koud liet afdouchen. Mijn gezondheid verbeterde enorm. Op latere leeftijd werd ik getroffen door een zware virusinfectie die 7 jaar bleef dooretteren. Het leek erop dat de zwakte uit mijn kindertijd terug was. Ik had vele therapie
ën gevolgd en heb zelfs een half jaar lang wekelijks aan een infuus met colloïdaal zilver gelegen. Maar niets hielp totdat ik in een Russisch boekje las over de helende kracht van ijswater. Het was in de winter van 2010 en ik ben meteen naar de IJssel gerend om een duik te nemen. Vanaf dat moment heb ik geen last meer van het virus gehad. De ‘lekke band’ in mijn immuunsysteem was geplakt. Ik was zo onder de indruk van mijn genezing dat ik hier alles over wilde weten. Koudetraining blijkt een eeuwenoude traditie in Rusland waar veel wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Daarom ben ik teruggegaan naar Rusland en heb vele ijszwemclubs, z.g. Walrusclubs, bezocht om uiteindelijk in Omsk mijn diploma instructeur winterzwemmen te behalen. Het werd een missie om mijn ervaring en deze kennis door te geven in Nederland. In 2013 heb ik de Walrusclub in Nederland opgericht en sindsdien instructeurs opgeleid in de Russische methode van koudetraining.

Yogi
In een avontuurlijk en hectisch leven als fotograaf ben ik yoga gaan beoefenen om in balans te blijven. ik heb veel in Rusland gewerkt en leerde de taal goed spreken. In 2003 was ik op zoek naar een uitdagende yogaretreat en kwam in Novosibirsk terecht bij Vladimir Kalabin. Hij organiseerde een yogaretreat in de ruige natuur tegen de grens met Mongoli
ë. Het werd een inspirerende zomer en zodoende kwam er een vervolg in winters Siberië. Vladimir adviseerde mij om voor een yogaverdieping niet naar India maar naar Oekraïne te gaan. Dat advies heb ik opgevolgd en heb daarna vele jaren Oekraïnse yogaleraren bezocht. Dat werd de basis voor onze latere yogastudio. In Nederland heb ik veel geleerd van yogadocent Martyn Hoogstra uit Amsterdam. Na het volgen van de Ashtanga opleiding in Eindhoven heb ik samen met mijn vrouw Loes, een oerhollandse tuindersdochter, Yoga Dynamica in Deventer geopend. Sinds 2016 was het ons jaarlijkse hoogtepunt om een retreat yoga en ijszwemmen in Rusland te geven. Maar na 15 jaar fulltime een yogastudio draaiende houden vonden we het fysiek mooi geweest en hebben we vlak voor corona de deuren gesloten. Sindsdien kan ik me beter focussen op het winterzwemmen.