Ewout Staartjes

Ewout komt al sinds 1993 bijna jaarlijks in Rusland en Oekraïne en spreekt goed Russisch. Hij kwam in de winter van 2003 tijdens een intensieve yogaretreat in Siberië voor het eerst in aanraking met koudeharding. Na het bezoeken van vele Walrusclubs heeft hij uiteindelijk in 2013 in Omsk zijn certificaat instructeur ‘harding met kou en winterzwemmen’ behaald en heeft hij deze oude Russische traditie in Nederland geïntroduceerd. In 2021 is Ewout in Moskou gediplomeerd ‘Dampmeester‘ geworden, d.w.z. de traditionele Russische banja behandeling met eiken- of berkentakken.
Het is een missie van Ewout geworden om de kennis van harding in Nederland door te geven, waarbij alle focus ligt op een gezonde dosis kou. In de lijn van deze traditie heeft Ewout de Walrusclub in Nederland opgericht inclusief het opleiden van instructeurs. Hij geeft met regelmaat workshops en cursussen winterzwemmen, o.a. bij Thermen Bussloo. Sinds 2016 organiseert hij jaarlijks reizen ijszwemmen in Rusland en Noorwegen.
Ewout werkt regelmatig samen met ‘IJsdokter’ en Kneipp specialist Monique Tjon-A-Tsien.

Monique 'De IJsdokter'

Monique Tjon-A-Tsien is huisarts integrale leefstijlgeneeskunde met de specialisaties adem & kou en hart-en vaatziekten. Zij is een van de eerste IJsdokters van Nederland. Haar missie is Koudetraining veilig & verantwoord in de leefstijlbewustzijn van de mensen en haar collega’s te introduceren. Ze geeft binnen het door haar opgerichte Koudeseminaar (Gezondheidsinstituut voor Kou & Adem), onderwijs en trainingen volgens traditionele koudeharding, Sebastiaan Kneipp, verschillende ademtechnieken en haar jarenlang opgedane kennis en ervaring als huisarts. Als dokter van de toekomst werkt ze zowel binnen haar eigen huisartsenpraktijk als erbuiten in de IJsdokter Health Clinic.

De laatste jaren leidt ze samen met Ewout Staartjes zorgprofessionals op tot Koudetrainer. De Walrusclub instructeurs en de Koudeseminaar Koudetrainers zijn daarbij IJsdokter Proof opgeleid. Zij hebben kennis en goede praktijk ervaring om veilig en verantwoord mensen in de kou te begeleiden.

– Wordt fit en vitaal en hou jezelf vitaal –

 

 

 

Loes Staartjes

Loes Staartjes heeft samen met Ewout gedurende 15 jaar yogastudio Yoga Dynamica in Deventer gerund. Een belangrijk onderdeel van de studio was winterzwemmen met als jaarlijks hoogtepunt een retreat yoga & ijszwemmen in Rusland (tot 2021) en daarna Noorwegen.
Loes Staartjes is gekwalificeerd Ashtanga vinyasa docent en heeft een yogaopleiding in Oekraïne gevolgd en cursussen Tibetaanse yoga in Italie. Graag geeft ze haar kennis en ervaring door en hoopt ze anderen te inspireren en uit te dagen. Dat begon in haar vroege jeugd als turnster, later als turntrainster van pupillen om uiteindelijk een fulltime yogastudio in Deventer te runnen. Na 15 jaar yogales te hebben gegeven werkt ze nu bij Tibetaans-Boeddhistisch instituut Maitreya te Loenen. In het winterseizoen geeft ze samen met haar partner Ewout sinds 2016 jaarlijks een retreats yoga & ijszwemmen, o.a. in Noorwegen.

Loes in actie met yoga

Rick Tuinman

Rick Tuinman is instructeur bij Walrusclub Zutphen, beweegcoach en coach chirunning. “Ik ben bewegingsonderwijzer van beroep. In het regulier en het speciaal onderwijs. Na jaren plannen te hebben moeten schrijven voor de onderwijsinspectie waar niemand ooit meer naar kijkt, heb ik besloten om dat te gaan doorgeven waar ik super gelukkig van wordt en heb ik mijn bedrijf LifeSimply gestart. Mensen gelukkiger maken met mijn passies! Walrusclub Zutphen past perfect bij deze missie. LifeSimply is een samenvoeging van 2 zinnen; Life Simply is! Vertaald; het leven is wat het is. En Live Life Simply, oftewel leef je leven simpel, zonder opsmuk en te veel nutteloze onzin. Doe waar je blij van wordt en waar je sterk van wordt. Wordt gelukkig! Winterzwemmen, Open-Waterzwemmen, Trailrunning, Barefoot-running, chirunning en MTB-en. Één met de Natuur en met je eigen Natuur”.